Jouw leven op koers, met Oog voor energie.

Iedere dag kijk je door jouw ogen naar de buitenwereld. De mensen in de buitenwereld kijken door hun ogen naar de buitenwereld en dus ook naar jou. Maar zie je wel wat er écht is? Het antwoord is: Nee.

Iedereen en dus ook jij, kijkt door zijn of haar eigen innerlijke filters, ook wel conditionering of programmering naar de buitenwereld. Iedereen heeft zoals we dat noemen: een andere bedrading, die ervoor zorgt dat je een eigen betekenis geeft aan datgene wat je feitelijk waarneemt.

Het wil dus ook zeggen dat wanneer jij je bedrading -  je innerlijke wereld - aanpast, je een andere betekenis geeft aan wat je ziet en ervaart en dus de buitenwereld anders ziet en ervaart.

Zo binnen, zo buiten

Onbewust hebben wij een persoonlijkheid (gedrag en karakter) ontwikkelt die niet of onvoldoende aansluit bij wie we in essentie zijn. Door allerlei gebeurtenissen in ons leven en dat van onze voorouders, leven wij niet (helemaal) ons eigen authentieke leven, waardoor de levensenergie niet volledig vrij kan stromen. En dat is bijna altijd de kern van allerlei problemen en zelfs ziekten die we ontwikkelen. Dus als we ons bewust worden van dit mechanisme en ons innerlijke kompas richten op onze eigen authentieke koers, kan onze levensenergie weer vrij stromen. Dat proces heet leven!


Innerlijke reis


Hoe dan? Door op innerlijke reis te gaan en jezelf weer te herinneren wie je diep van binnen bent. De bestemming? 
Jouw essentie! 

De reis gaat door een aantal fasen:

Inzien en jezelf bewust worden dat je energie niet vrij stroomt én dat je dat wilt veranderen. 

Doorzien en doorgronden wat ervoor zorgt dat je staat waar je staat. Wat belemmert jou om te doen wat je zo graag wilt? 

Herzien en ontwortelen van dát wat jou belemmert, op je plaats houdt of wat niet van jou en dus niet authentiek is. 

Helder zien en ontdekken wie jij bent, zodat jij kunt transformeren en in elke rol en situatie de keuzes kunt maken die bij jou passen. Zo blijft jouw leven op koers!

Vanuit dat helder zien, of noem het bewustzijn kijk je weer naar de buitenwereld, ontvouwen zich óf andere dingen in je leven óf dezelfde dingen, maar vanuit een ander bewustzijn. Je ziet weer in dat je het anders wilt, neemt daar verantwoordelijkheid over en de cyclus begint weer opnieuw. Dit continue proces heet persoonlijke ontwikkeling, bewustzijnsontwikkeling en leidt tot zelfrealisatie. Realisatie van wie je in essentie bent. 


Oog voor Energie


Inmiddels weten we dat alles uit energie bestaat. De letterlijke vertaling van vitaliteit is ook levenskracht of levensenergie. De uitdagingen en problemen die we in het leven tegenkomen zijn symptomen van levensenergie die niet vrij kan stromen. 

Levensenergie bestaat uit verschillende bronnen of lagen: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. Dat betekent dus ook dat duurzame oplossingen gevonden worden door met al deze lagen te werken. Dit vormt de kern van het werk van een transformatief coach en Vitaloog®.

Om dit inzichtelijk te maken werk ik met "Oog voor energie". Dat zegt ten eerste iets over de innerlijke houding waarmee ik werk. Ik neem mensen, vanuit het perspectief van energie, waar. En ten tweede is het een model, een mentale weergave om uit te leggen hoe levensenergie werkt. Het is niet allesomvattend en daarmee een enigszins beperkte en toch hele bruikbare weergave van de werkelijkheid.

Hoe werkt dat dan? Net na onze geboorte staan we het dichtst bij onze essentie, om vervolgens in de loop van ons leven een persoonlijkheid te ontwikkelen. Deze wordt gevormd door o.a. de ideeën en overtuigingen van onze (voor)ouders, andere opvoeders, sociale omgeving, leraren en gebeurtenissen en ervaringen tijdens ons leven.

Onze persoonlijkheid kun je omschrijven als dat wat je aan de buitenwereld van jezelf laat zien (gedrag en karakter), de manier waarop jij handen en voeten geeft aan je leven en dus ook de manier waarop de buitenwereld jou ziet en ervaart.

Dat wat tussen onze essentie en onze persoonlijkheid zit noemen we onze programmering of conditionering. Hoe meer je persoonlijkheid in lijn is met je essentie, hoe beter jouw levensenergie vrij kan stromen. Wanneer de energie niet vrij stroomt, zit er dus iets in je conditionering dat niet in lijn is met jouw authentieke zelf, jouw essentie.

Maar waar loopt het vast? Je conditionering wordt gevoed en is opgebouwd uit de verschillende lagen van energie: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.
Ontdek hieronder de verschillende lagen:

Fysiek - Lichaam

Je fysieke lichaam is je 'voertuig' waarmee je door het leven reist. Een gezond en goed onderhouden voertuig, dat veel liefde en aandacht krijgt, is de basis voor een vitaal en licht leven. 

Je lichaam en zenuwstelsel, heeft een eigen intelligentie en staat dichter bij je ziel dan je verstand. Het geeft je zoveel informatie. Daarom is luisteren naar je lichaam een belangrijke stap in zelfbewustzijn.

Om je lichaam gezond te houden is het belangrijk om een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Denk hierbij aan: 

  • Beweging
  • Voeding
  • Ademhaling
  • Ontspanning
  • Slapen

De fysieke bron van energie staat ook voor de hoeveelheid energie die je ter beschikking hebt. Het gaat dus om inspanning én ontspanning. 

Hoe zit het bij jou? Beweeg je genoeg? Ontspan je genoeg? Eet je om te voeden of om te vullen? 

Emotioneel - Hart

Je emotionele lichaam laat je voelen. Voelen is een belangrijke kwaliteit die nodig is om voluit te kunnen leven en dit is iets wat we over het algemeen lastig vinden en uit de weg gaan. 

Voelen is het fundament voor de ontwikkeling van je emotionele intelligentie, intuïtie, zelfliefde en empathisch vermogen. Om échte verbinding met anderen te ervaren, zullen je eerst je hart moeten openen en de verbinding met jezelf moeten maken.

Emoties stromen door je emotionele lichaam en vormen blokkades en trauma's wanneer ze weggestopt en dus vastgezet worden. Hier ligt vaak de oorzaak van de problemen (angst, pijn, woede, trauma's, verdriet, leegte) die we in ons leven ervaren.

Om de energie in het emotionele lichaam (weer) te laten stromen is het dus belangrijk om te gaan voelen en weggestopte emoties en pijn (alsnog) aan te kijken en te doorvoelen. 

De emotionele bron van energie staat ook wel voor de kwaliteit van energie die je ervaart. Het gaat hierbij ook om het besef dat alles komt en gaat, dus ook je emoties.

Ervaar jij vooral positief of negatief geassocieerde emoties? En kun je ze met een open hart, zonder oordeel waarnemen?

Mentaal - Hoofd

Je mentale lichaam omvat o.a je gedachten, overtuigingen en oordelen over jezelf, anderen en je omgeving. Heel veel mensen zijn geïdentificeerd met hun mentale lichaam. Je leeft of zit dan 'in je hoofd', waarbij je fysieke lichaam niets anders is, dan een vervoermiddel voor je hoofd. 

Door je vast te houden aan alleen dát wat je verstand kan begrijpen beperk je je leven enorm. Je verstand denkt in taal, woorden en cijfers en weerspiegelt slechts een beperkt deel van de werkelijkheid. Zo is smaak bijvoorbeeld niet in taal te vatten, je kunt het wel ervaren. Bestaat het dan niet?

Tot je ongeveer 7 jaar bent, download je onbewust alles in je systeem wat je ziet, voelt en hoort. Dat wordt je filter, de bril waardoor je naar jezelf en je omgeving kijkt. Vanaf 7 jaar ga je dat wat je ziet, voelt en hoort toetsen. Echter die toets gaat door de filter, die reeds bij je is geïnstalleerd!

De mentale bron van energie gaat ook wel over de focus van je energie. Je hebt niet altijd invloed op wat er op je levenspad komt, maar wel op hoe je ermee omgaat!

Ken je je overtuigingen? Ben jij je bewust van je filters? Welke gedachten blijven zich maar herhalen?

Spiritueel - Ziel

Een goed en zuiver contact met je spirituele lichaam is voorwaarde voor een werkelijk gelukkig leven. Het geeft je inspiratie, creativiteit, wijsheid, passie, voldoening, liefde en verbinding. Het spirituele lichaam bestaat uit je causale lichaam, je hoger zelf en je ziel. Steeds meer mensen vragen zich af, waarom ze hier op aarde zijn, wat ze hier te doen hebben. Wat hun zielsmissie is.

De taal van de ziel is passie. Je ziel communiceert dus via gevoel met jou. Daar, ontstaat direct de verbinding met alle andere lichamen. Luister je naar je fysieke lichaam? Kun je voelen waar je energie van krijgt of niet? Vindt je hoofd daar wellicht iets van? 

De verbinding met je hoger zelf is ook voorwaarde voor manifestatie, het staat het dichtst bij het universum en dus bij de Wet van de aantrekkingskracht. Als jij je passie volgt mag je erop vertrouwen dat je ook de talenten hebt om jouw zielsmissie, jouw authentieke leven, voluit te leven.

De spirituele bron van energie, voedt alle andere bronnen van energie en gaat over de kracht van je energie. Het is de motor die je op de koers van jouw leven houdt.

Volg jij je passie? Doe jij wat je écht wilt doen? Durf jij in je eigen unieke potentieel te stappen en voluit te leven?

Je lichaam is qua energie meer aards, je leeft ook op de aarde en daarmee is het essentieel om ook in je lichaam aanwezig te zijn. We noemen dat dan geaard zijn. Aan de andere kant is er de kosmische spirituele energie, die ervoor zorgt dat we geïnspireerd en bezield kunnen leven. Beide kwaliteiten zijn belangrijk!

Dan hebben we ook de mentale, meer mannelijk geassocieerde energie. Die zit vooral aan de rechterkant van je lichaam. En om de cirkel rond te maken is er de emotionele, meer vrouwelijk geassocieerde energie aan de linkerkant van je lichaam.

In onze Westerse maatschappij is vooral de mentale, meer mannelijke, energie overheersend. In ons lichaam zijn we nauwelijks aanwezig, spiritualiteit vinden we veel te zweverig en voelen dat doet zeer! Het is daarom niet gek dat er zoveel mensen uit balans zijn en klachten ervaren.

Hoe is dat voor jou?


Je bent tot veel meer in staat, dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden!


Zo, dat is veel informatie.... En dat begrijp ik!

Weet je niet waar je moet beginnen? 
Geen probleem en vooral geen stress! 

Voel je vrij om contact met mij op te nemen! Dan kijken we samen naar waar jij behoefte aan hebt, wat ik voor jou kan betekenen en welke stappen jij kunt zetten om jouw potentieel vrij te maken. Met maar één doel: dat jij jouw leven voluit kunt gaan leven!

In liefde,
Ingrid